Nakupovalni center Aleja

O projektu

Moderno zasnovan nakupovalni center na zanimivi lokaciji v Ljubljani svojim kupcem zagotavlja prvovrstno nakupovalno, zabavno in kulinarično izkušnjo, osvojil pa je tudi priznanje za najboljše nakupovalno središče na svetu v letu 2020. Dnevno Alejo obišče večja količina obiskovalcev, zato sta udobje in toplotno ugodje obiskovalcev na prvem mestu, izbrane energetske rešitve pa zaradi svojih kapacitet in porabe energije  čim bolj energetsko učinkovite.

Izziv

Novozgrajeno nakupovalno središče je potrebovalo celostno energetsko rešitev za izvedbo hlajenja in ogrevanja. Svojevrsten izziv je predstavljala steklena fasada, ki povečuje toplotne dobitke stavbe.  V projekt smo vstopili že v začetni fazi in investitorju svetovali in pomagali izbrati energetsko učinkovit in ekološko sprejemljiv sistem za hlajenje objekta skozi vse leto.

Nakupovalni center Aleja
Trane naprave v Aleji

Rešitev

Sistem smo zasnovali kot kombinacijo treh vodno hlajenih hladilnih agregatov Trane RTHF 535, vsak hladilne moči 1.56 MW (skupaj 4.69 MW) in osmih suhih glikolskih hladilcev Refrion Combo, vsak kapacitete 740 kW (skupaj 5.92 MW). Hladilni agregati uporabljajo frekvenčne regulatorje za zvezno regulacijo moči (10—100%), zeleno hladivo R1234ze z GWP < 1  ter imajo izredno visok sezonski izkoristek (SEER 8.46) in izpolnjujejo pogoje direktive ErP 2021. Glikolski hladilci za hlajenje hladilnih agregatov v poletnem času imajo dodatno funkcionalnost pršilnih šob za adiabatno hlajenje in funkcijo prostega hlajenja (Free Cooling) za hlajenje v prehodnem in zimskem času.

Valmor kontaktirajte nas

Zaupajte nam
svoj izziv

Potrebujete strokovni nasvet, pravo HVAC napravo ali informativno ponudbo? Pošljite povpraševanje, naši strokovnjaki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.