Cankarjev dom

O projektu

Cankarjev dom je osrednji slovenski kulturni center, ustanovljen s strani vlade Republike Slovenije za izvajanje kulturnega in umetniškega programa ter kongresne dejavnosti. Danes je Cankarjev dom največja kulturna in kongresna ustanova v Sloveniji. Vsako leto ga obišče približno pol milijona ljubiteljev umetnosti ter udeležencev kongresnih srečanj. Od leta 1981 naprej je Cankarjev dom obiskalo več kot 16 milijonov ljudi, na odrih pa vsako leto nastopi okoli 18 tisoč različnih izvajalcev. Zagotavljanje ugodnih pogojev bivanja za vse obiskovalce in nastopajoče je ključno.

Izziv

Renovacija zastarele in dotrajane hladilne strojnice je zahtevala rešitev problema hlajenja kompresorskih hladilnih agregatov z rečno vodo preko obstoječega skupnega voda rečne vode za kompleks Cankarjev dom,TR2 inTR3, Maximarket. Nov sistem je moral biti odziven, energetsko učinkovit, visoko zanesljiv in hkrati umestljiv v obstoječ prostor, ki ima omejen dostop v strojnico in tehnološki predprostor. Končni cilj menjave je bil doseči nižje stroške hlajenja in nižjo vršno porabo električne energije.

Hladilni agregati v Cankarjevem domu
Cankarjev dom

Rešitev

Rešitev, predstavljena investitorjem, je izpolnjevala vse kriterije za izbor in projektiranje novega sistema priprave hladilne energije. Sistem je zasnovan z ledno akumulacijo hladilne energije v nočnem času in vezan z visoko učinkovitimi kompresorskimi hladilnimi agregati Trane. Hladilni agregati imajo prilagojen kondenzator za hlajenje neposredno z rečno vodo, zvezno regulacijo hladilne moči in omogočajo dvorežimsko obratovanje izstopne temperature hlajenega medija. Ledna akumulacija se izvaja v lednih akumulatorjih Calmac z notranjim taljenjem, ki so v obliki valjev in prosto stojijo v predprostoru strojnice v drugi kleti objekta. Sistem omogoča nočno delovanje kompresorskih agregatov za polnjenje bank ledu v času nižje tarife električne energije, kombinirano delovanje ob špicah porabe in samostojno pasivno delovanje, ko se porablja zgolj akumuliran hlad v bankah ledu v prehodnih obdobjih leta.

Valmor kontaktirajte nas

Zaupajte nam
svoj izziv

Potrebujete strokovni nasvet, pravo HVAC napravo ali informativno ponudbo? Pošljite povpraševanje, naši strokovnjaki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.