Kristalna palača

O projektu

Kristalna palača je poslovno, trgovsko in družabno središče, hkrati pa s svojimi 89 metri višine tudi najvišja stavba v Sloveniji. Njen namen je izpolniti najvišja pričakovanja uporabnikov, tako glede arhitekture kot tudi okoljskih standardov in kakovosti bivalnega okolja.

Izziv

Nov poslovno trgovski objekt v ljubljanskem središču BTC je bil omejen tako z razpoložljivo električno energijo na lokaciji kot tudi z zahtevo investitorja po energetsko učinkoviti, trajnostni in okolju prijazni rešitvi hlajenja, ki bo s svojim modernim sistemom postavila standard za vse prihajajoče velike poslovne zgradbe v Sloveniji.

Trane naprave v Kristalni palači
HVAC naprave v Kristalni palači

Rešitev

V Kristalni palači smo sistem za hlajenje bivanjskih prostorov (pisarne, konferenčne dvorane) in tehnološke prostore (server sobe) zagotovili z vgradnjo sistema hladilnih agregatov (dva hladilna agregata Trane RTHD in en hladilni agregat Trane RTWD) in bank ledu (12 bank ledu Calmac 1190) za akumulacijo hladu, pri katerem kar 40 % potreb hlajenja poleti zadovoljimo z energetsko učinkovito nočno proizvodnjo ledu (ki ne obremenjuje električnega omrežja v času visoke dnevne porabe). Akumuliran hlad v bankah ledu pa koristimo v času vršne (dnevne) obremenitve. V primeru okvare hladilnega agregata ali izpada električne energije je akumulirana hladilna energija tudi učinkovita rezerva za potrebe hlajenja tehnoloških prostorov (server), ki zahteva hlajenje 24 ur na dan. Sistem nočnega polnjenja bank ledu in manjšo porabo električne energije preko visoke dnevne tarife zagotavlja približno 15 % boljši izkoristek hladilnih agregatov in bolj ekonomično obratovanje hladilnega sistema, kar je posledica nižjih nočnih cen električne energije.

Valmor kontaktirajte nas

Zaupajte nam
svoj izziv

Potrebujete strokovni nasvet, pravo HVAC napravo ali informativno ponudbo? Pošljite povpraševanje, naši strokovnjaki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.